Atlasbehandeling

Wat is een atlasbehandeling

Een dieptemassage met vibreerstift thv. de bovenste nekwervels.
Dit leidt tot structurele en functionele verbeteringen door versterking van het zelfgenezend vermogen.

Oorzaak: Disbalans

Bij zeer veel mensen staat het hoofd in min of meerdere mate asymmetrisch op de eerste halswervel. Veelal gaat dit terug op forse manipulaties bij de geboorte (zeker bij navel- streng om de hals, tang- of zuignapbevalling) of latere forse trauma’s (mechansich of psychisch), die een reflectoire spierverdedigingsreactie hebben uitgelokt in de bovenste nekspieren.

De tonus van deze spiergroep is op zijn beurt de referentie voor de ontwikkeling van de
rechtopstaande houding. Naargelang de ernst van de scheefstand en de verergeringen door
constitutie en trauma (hersenschudding, whiplash, maar ook oplopende psychische stress),
leidt dit tot min of meer uitgesproken klachten.
Dit is te begrijpen vanuit:

  1. de extra spierspanning die dan continu nodig is om het hoofd rechtop te houden.
  2. de verkleining van de opening tussen schedel en ruggenmergkanaal, die dan verantwoordelijk is voor een toegenomen druk op de hersenvliezen en de wervelslagaders, en een minder vlotte pulsatie van het ruggenmergvocht .

De atlas draagt niet alleen het hoofd

De atlas draagt niet alleen de schedel maar zorgt ook voor de ophanging, de balans en de tonus van de wervelkolom en van het gehele skelet. Een ontwrichte atlas is daardoor mee verantwoordelijk voor onbalans en compensaties in de lichaamshouding. Dit draagt dan weer bij aan symptomen zoals: hoofdpijn, migraine, nekpijn, stijve nek, rugpijn, spit, hernia, scoliose, geblokkeerde wervelkolomzenuwen, pijn in het heupgewricht, kniepijn, meniscus- problemen, beenlengteverschil door bekkenscheefstand, tot en met holvoeten en hamertenen.

Behandeling

Deze mechanisch ondersteunde methode verbetert de verhouding tussen de atlas en de schedel zonder manipulatie. De behandeling bestaat uit een specifieke, diepe mechanische massage van de bovenste nekspieren. Door deze prikkel gaan de sensoren van het autonome zenuwstelsel een nieuwe setting-point van spierspanning registreren, waardoor het schedel-atlasgewricht beter kan ontspannen. De atlas kan dan terug verschuiven/roteren naar zijn meest optimale positie.

De basisbehandeling bestaat meestal uit twee sessies met een zestal weken tussentijd. Doorgaans zijn de resultaten vrij duurzaam (weken tot maanden duidelijk beterschap). Soms is een herhalingsbehandeling op langere termijn (meerdere maanden) aangewezen .

Regeneratie

Na de atlasbehandeling reageert het lichaam in overeenstemming met de fysieke en psychische conditie van het individu. De mate waarin en de snelheid waarmee herstel plaatsvindt, zal daarom per individu verschillen. Gezondheidsklachten zullen bij de één relatief snel herstellen, waar het bij de ander meer tijd vraagt doordat er eerst meer herstelreacties plaatsvinden.

Na verloop van tijd wordt de algehele conditie beter en de immuniteit verstevigt. Ook de hormoonhuishouding en emoties komen meer in balans.

Veel mensen die de behandeling hebben ondergaan, melden dat ze veel meer vanzelfsprekend een rechte houding aannemen. Ze kunnen vaak ook beter omgaan met stress en beter richting geven aan het eigen leven. Men ervaart globaal gezien dus een gevoel van grotere alertheid, openheid en algehele balans.

Proces van zelfgenezing

Als de atlas zich in de optimale positie bevindt, kan het lichaam zowel puur mechanisch alsook psycho-emotioneel meer ontspannen en meer in evenwicht functioneren. De energiedoorstroming in de energetische banen en centra verbetert beduidend. Het lichaam geeft duidelijker zijn grenzen aan en neemt meer vanzelfsprekend de juiste houding aan. De algehele veerkracht en het zelfsturend vermogen nemen daardoor toe.

Reacties na de behandeling

In de weken of zelfs maanden na de behandeling kunnen ook lastige reacties worden ervaren. Deze reacties passen ook in het proces van zelfgenezing en zijn te vergelijken met tijdelijke
verergeringen die ook optreden bij een homeopathische, osteopathische of andere behandeling die gericht is op het versterken van het zelfgenezend vermogen.

Mogelijke lastige reacties die kunnen optreden zijn: (grote) vermoeidheid, spierpijnen in de nek, rug en lendenen door aanpassing van spieren, pezen en gewrichtsbanden. Ziektes die men eerder heeft doorgemaakt en die niet volledig zijn ‘uitgeziekt’, kunnen opnieuw kortstondig verschijnen om vervolgens weer te verdwijnen. Luister daarom goed naar uw lichaam. Merk de veranderingen op en ondersteun het proces van zelfgenezing door middel van massages, voldoende beweging, gezonde voeding, veel water te drinken. Cranio-sacraaltherapie, bloesemtherapieën e.a. behandelingen kunnnen ondersteunend werken bij het beheren van dit soort herstelreacties.

Preventie

Deze methode stelt het menselijk organisme in staat om zich te herstellen en te versterken. Maar bovenal is deze methode preventief en wordt daarom best zo vroeg mogelijk bij
kinderen toegepast, zeker na een moeilijke geboorte (mechanische of psychische extra belastende omstandigheden). Het helpt hen om meer in balans op te groeien en te ontwikkelen.

Waarschuwing

Toch moet deze atlasbehandeling niet gezien worden als een wondermiddel tegen allerlei kwalen. Het is eerder een basisvoorwaarde die helpt om het zelfgenezend vermogen te
versterken en het lichaamspotentieel zo volledig mogelijk te benutten. Opvallend is ook dat andere natuurlijke geneeswijzen zoals acupunctuur, homeopathie en osteopathie bvb. veel dieper kunnen inwerken na een atlasbehandeling.

Meer info kan u ook vinden op: www.atlasbehandeling.be


Werkplek integratief leven voor een vervuld, inspirerend en passioneel leven

Consultatie: na telefonische afspraak
Cannegatstraat 6
B-9880 Lotenhulle
+32 (0)9 375 22 05
Dit E-mail adres wordt beschermd tegen spambots. U moet JavaScript geactiveerd hebben om het te kunnen zien.


disclaimer
privacy

Privacy

Dr. Rita Dousselaere hecht belang aan uw privacy. Hoewel de meeste informatie op deze site beschikbaar is zonder dat er persoonlijke gegevens moeten worden verstrekt, is het mogelijk dat de gebruiker om persoonlijke informatie gevraagd wordt. Bijvoorbeeld bij de aanvraag van meer informatie, het inschrijven op een themanamiddag,… Deze informatie zal enkel gebruikt worden in dit kader. Uw persoonsgegevens worden nooit doorgegeven aan derden. 

Conform de wet verwerking persoonsgegevens van 08/12/1992 beschikt de gebruiker over een wettelijk recht op inzage en eventuele correctie van zijn persoonsgegevens. Mits bewijs van identiteit (kopie identiteitskaart) kunt u via een schriftelijke, gedateerde en ondertekende aanvraag aan Dr. Rita Dousselaere, Cannegatstraat 6, B-9880 Aalter of via Dit E-mail adres wordt beschermd tegen spambots. U moet JavaScript geactiveerd hebben om het te kunnen zien., gratis de mededeling bekomen van uw persoonsgegevens. Indien nodig kunt u ook vragen de gegevens te corrigeren die onjuist, niet volledig of niet pertinent zouden zijn.

Dr. Rita Dousselaere kan anonieme of geaggregeerde gegevens verzamelen van niet-persoonlijke aard, zoals browser type of IP-adres, het besturingsprogramma dat u gebruikt of de domeinnaam van de website langs waar u naar onze website gekomen bent, of waarlangs u die verlaat. Dit maakt het ons mogelijk om onze website permanent te optimaliseren voor de gebruikers.

webdesign eXponent