Skip to main content

Ozontherapie

Wat is ozon?

Ozon ontstaat uit zuurstof onder invloed van zonlicht en elektrische ontladingen zoals bij onweer. Ozon is als 3-atomige zuurstofverbinding O3 een energierijke vorm van het normale atmosferische zuurstof O2, dat uit 2 zuurstofatomen bestaat. Ozon is dus een natuurlijke stof die echter een slechte reputatie heeft gekregen omdat het ook een ongewenst bijproduct is van de verbranding van benzine. Vooral op warme dagen kan daardoor een teveel aan ozon ontstaan. En wie teveel ozon inademt, kampt al snel met allerlei klachten omdat ozon toxisch is via inademing. Als ozon echter in kleine hoeveelheden direct in het lichaam wordt gebracht, blijkt deze stof juist tal van zeer gunstige eigenschappen te bezitten.

Door de sterk oxiderende eigenschappen en zijn sterke kracht als ontsmettingsmiddel wordt het in de hele wereld gebruikt voor de behandeling van drinkwater.

Ozontherapie

Ozontherapie is een therapie op basis van medische ozon (O3). Medische ozon is altijd een mengeling van zuivere ozon en zuivere zuurstof. (Ozon als medicament). De ozon concentratie varieert afhankelijk van de toepassing bepaald door de arts, afhankelijk van het klinische beeld en de algemene conditie. Ozon wordt uit zuivere zuurstof gemaakt in een ozongenerator door middel van een elektronische ontlading. 

Werking van ozon

 1. Medische ozon (van zuivere zuurstof geproduceerde ozon) heeft een sterk bactericide (bacteriedodende), schimmeldodende (mycocide) en virus inactiverende (virucide) werking en heeft daarom een breed toepassingsgebied bij de ontsmetting van geïnfecteerde wonden en bij de behandeling van virale of bacteriële infecties.

  Zo kan ozontherapie helpen bij hardnekkige candida of herpes simplex. Na een ernstige infectieziekte helpt ozon met het opruimen van restproducten van virussen en bacteriën. Door ozontherapie blijkt ook het afweersysteem te verbeteren, waardoor gevoeligheid voor terugkerende infecties, allergieën en huidklachten vermindert.

 2. Ozon stimuleert de zuurstofuitwisseling in de cel. Ozon verplicht cellen zuurstof op te nemen. Ozon biedt de uitgeputte patiënt een surplus aan energie aan. Uitgeputte weefsels herstellen bijzonder vlot door de verhoogde zuurstofopname.  De afvoer van afvalstoffen wordt tevens bevorderd doordat ozon voor een verhoogde stofwisseling in de cellen zorgt.

  Deze eigenschap wordt gebruikt voor revitalisering bij ouderdomsverschijnselen met verbetering van de levenskwaliteit.

  Bij  aftakelingsprocessen zoals  kanker, naast de klassieke of alternatieve behandelingen. Patiënten die chemotherapie volgen zijn vaak heel ziek. Ozon ondersteunt en vermindert de symptomen.

  Voor en na chirurgische ingrepen; het versnelt het genezingsproces.

  Reumatische aandoeningen, waarbij het een aantoonbaar ontstekingsremmend en pijnstillend effect heeft.

 3. De doorbloeding bevorderende eigenschap gebruikt men bij de behandeling van bloedsomloopstoornissen Ozon beïnvloedt de stofwisseling van in het bloed voorkomende vetzuren (cholesterol) en gaat bloedvatverkalking tegen. Hierdoor vindt het toepassingen bij angina pectoris en vaatverstoppingen.

 4. In de lage concentratie  wordt de eigen afweer d.w.z. het immuunsysteem geactiveerd.

Toxiciteit van ozon

Ozon is enkel toxisch via inademing.

Toepassingsmethoden

Er zijn verschillende methoden om ozon toe te passen. De meest frequente zijn de kleine en grote eigenbloedbehandeling. Hierbij wordt het bloed van de patiënt vermengd met ozon en opnieuw toegediend. 

 1. Kleine eigenbloedbehandeling: hierbij neemt men een kleine hoeveelheid bloed af, mengt deze met ozon en spuit dit mengsel terug in de bilspier van de patiënt. Deze procedure is  pijnloos en ongevaarlijk.
 2. Bij de grote eigenbloedbehandeling wordt meer ozon toegediend. Hierbij wordt 100 ml à 200ml bloed wordt opgevangen in een steriele, luchtledige fles. Dit bloed wordt onstolbaar gemaakt en vermengd met grotere hoeveelheden ozon. Daarna druppelt dit bloed langzaam in de ader. Dit infuus duurt ongeveer een half uur.
 3. Daarnaast kan ozon rechtstreeks ingespoten worden in spieren, pezen gewrichten.
 4. Rectaal kan via insufflatie ozon toegediend worden: ozon wordt heel vlug in bloed opgenomen via het darmslijmvlies.
 5. Maken van ozonwater vooral voor tandheelkunde maar ook voor wondbehandeling.
 6. Directe toepassing op geïnfecteerde wonde via begassing.

Werkplek integratief leven voor een vervuld, inspirerend en passioneel leven